Diclaimer: Dit bericht geeft uitdrukking aan mijn eigen mening. Het is geen standpunt van een organisatie.
Wat kun je op dit moment doen om een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID-19 of andere druppelvirussen te voorkomen?
Om de pandemie-aanpak behapbaar te maken beschrijven we deze in fasen volgens de DORSCON alarmniveau’s (Disease Outbreak ReSponse CONdition). Dit zijn NIET de fasen van het WHO. Zie voor meer informatie over de fase geel ook het voorgesteld pandemieplan op https://emannuel.nl/uncategorized/pandemieplan/
Toegepast op Vlaanderen kunnen we stellen dat we kunnen spreken van:
- Milde ziekte die zich verspreidt in Vlaanderen, OF een ernstige ziekte die zich verspreidt in het buitenland, maar nog niet in Vlaanderen.
- De impact op de ziekenhuizen en volksgezondheid is laag tot gematigd.
- Een verstoring van het dagelijkse leven van het personeel is klein.
1: Beter voorkomen dan genezen
- Was je handen regelmatig met water en zeep.
- Wat als je symptomen hebt van een verkoudheid of griep?
- Hoest of nies in een papieren zakdoekje en gooi dit onmiddellijk in de vuilnisbak.
- Heb je geen zakdoek, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
- Blijf thuis als je ziek bent. Bespreek bij milde klachten met je verantwoordelijke of je (meer) kan telewerken.
- Ga niet zitten in een wachtzaal, laat de arts liever tot bij u komen.
- Vermijd nauw contact (op minder dan 1,5 meter) met personen die symptomen vertonen.
- Raak je gezicht niet aan met je handen.
- Mondmaskers zijn niet nodig voor gezonde mensen. Omdat het om een druppelvirus gaat, zal het een besmetting niet voorkomen wanneer een persoon met masker druppeltjes van een patiënt op de huid krijgt. Ze zijn wel nuttig om te dragen door patiënten. Daar filteren ze de adem. Wees dus verstandig en gebruik ze juist, namelijk enkel als je ziek bent. Door mondmaskers foutief te gebruiken als gezond persoon en door ze te hamsteren kunnen ze minder efficiënt en effectief ingezet worden dan bedoeld. Er treden dan tekorten op de markt op.
- Voor meer informatie: vraag raad aan uw pandemiemanager.
- In de rand: voedsel hamsteren is voor niets nodig. Besmettingen ga je er niet mee voorkomen, en de winkels gaan blijven voorraden hebben.
2: Wat met een reis in het buitenland
Zolang je geen symptomen hebt zoals koorts, spierpijn, hoest, neusloop, keelpijn en je hebt geen nauw contact gehad met een bewezen COVID-19 patiënt hoef je niets speciaal te doen. Er is in de EU geen beperking op reizen door personen die geen symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan kan je gewoon gaan werken na je terugkomst. Krijg je ze nadien wel, ga dan naar huis en raadpleeg een arts.
In sommige (delen van) landen gelden beperkende maatregelen omwille van het coronavirus. Sommige gemeenten in sommige landen zijn reeds in quarantaine geplaatst. Het meest recente reisadvies kan geraadpleegd worden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het reizen naar gebieden die sterk door het coronavirus getroffen zijn, wordt afgeraden en wordt het best uitgesteld of geannuleerd.
Raak je niet terug op je werk, bijvoorbeeld omdat je tijdens je reis in quarantaine bent gezet in een getroffen regio? Breng je organisatie daarvan dan op de hoogte.
3: Telewerken: een optie?
Momenteel zijn er nog geen besmettingen in België. Meer gaan telewerken dan gebruikelijk is op dit moment dan ook niet nodig. Ook als er een of enkele patiënten zouden opduiken in België, blijft de kans op besmetting zo klein dat meer telewerken dan gebruikelijk niet nodig is. Maar de beslissing hier ligt bij het CMT (Crisis Management Team) van uw organisatie in samenwerking met de pandemiemanager. Het is vanaf dan immers ook geen code geel meer.
Voor specifieke adviezen kun je steeds terecht op de website over het coronavirus.