Exponentiële Organisaties

4,0 rating
  • AuthorMichael S. Malone, Salim Ismail, Yuri Van Geest
  • PublisherDiversion Books
  • Published10/14/2023
  • Pages328

Context

De mensheid houdt zich al sinds mensenheugenis bezig met productiviteit. Productie voorzag mensen van schaarse middelen die veel waard waren / zijn vanwege hun schaarste. In het afgelopen decennium is het internet op de voorgrond getreden, inclusief het concept van “creatieve destructie” en “disruptieve technologie.” Grote bedrijven dachten meestal 15 jaar geleden over het internet als “iets dat een tijdsfenomeen is.” Tegenwoordig, na een uitleg over exponentiële organisaties, realiseren ze zich dat internet een fenomeen is dat het begin van alles vormt.

Maar wat zijn ze, die “exponentiële organisaties”?

Het zijn meestal kleine organisaties die gebruik maken van de nieuwste technologie om nieuwe oplossingen te vinden voor marktvraagstukken, waarvoor soms al oplossingen bestaan. Door de nieuwe toepassing veroveren ze de markt in zeer korte tijd, op een exponentiële manier. Voorbeelden zijn smartphones en tablets, die de wereld van de fotografie en de papieren krant een probleem hebben gegeven.

Het “leuke” aan dit fenomeen is dat, omdat technologie een algemeen goed is geworden, een tiener in een garage een uitvinding kan doen die de wereld van een gigantisch bedrijf met duizenden werknemers in zeer korte tijd op zijn kop kan zetten.

Daarom is het belangrijk dat alle organisaties zichzelf transformeren in exponentiële organisaties en zichzelf op een disruptieve manier aanpakken. Want als ze het niet zelf doen, doet iemand anders het wel. Vandaar disruptie als middel voor risicobeheer en bedrijfscontinuïteit.

In het boek, dat het resultaat is van een studie door SU (Singularity University), geven de auteurs een aantal aandachtspunten. Deze worden gegeven door de mnemotechnieken MTP, SCALE en IDEAS.

Zeer belangrijk is dat in tegenstelling tot grote monolieten, de kleine ExO’s zeer Lean en Mean georganiseerd zijn. Het boek gaat hier niet diep op in, maar grote monolieten kunnen ook profiteren van hun voordelen door samen te werken met bestaande ExO’s of door ExO’s aan de randen van hun organisatie te creëren.