De tien vaardigheden van BCM

Vrij naar een artikel van Gregg Jacobsen en Sue Kerr: “Crisis Management, Emergency Management, BCM, DR: What’s the difference and How do They Fit Together?”

Onlangs kreeg ik de vraag welke rollen er zijn binnen BCM en wat de verantwoordelijkheden daarvoor zijn. Ik kan deze vraag niet zonder meer beantwoorden zonder uitgebreid nazicht van een massa BCP’s e.d.m. maar een aantal rollen zijn weggelegd voor een aantal teams. Elke organisatie moet daarover zijn eigen wijsheden uiten. Maar een aantal zaken zijn wel beschreven door de groten van BCM.

Er zijn twee grote visies over BCM: deze uit Amerika en deze uit Groot Brittannië. In de USA ontstond de DRII (Disaster Recovery Institute International) en in Engeland ontstond The BCI (Business Continuity Institute). Deze twee instituten zijn naar elkaar toegegroeid in die zin dat ze overeengekomen zijn wat de tien nodige skills zijn van een 100% volwaardige Business continuity expert. In The BCI kan deze persoon daarvoor, na uitgebreid bewijs van zijn kunnen, zelfs de titel “Fellow of the BCI” voor dragen. En daarmee weten we dan ineens waar het in BCM zoal rond draait.

Manu Steens

Manu werkt bij de Vlaamse Overheid in risicomanagement en Business Continuity Management. Op deze website deelt hij zijn eigen mening over deze en aanverwante vakgebieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts